Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Prinsessän kasvisruokaa tomaateista!

Punaiset, keltaiset, oranssit tomaatit käyvät mihin tahansa pääruokaan tai alkusalaattiin ruispuuroa lukuun ottamatta: pihvitomaatit, minitomaatit, punaiset, oranssit ja keltaiset kirsikkatomaatit, luumutomaatit, luumuterttutomaatit:

Kylmä tomaattikeitto Gazpacho: tätä voi nauttia katsoen Pedro Almodovarin pelikuulaa Naisia hermoromahduksen partaalla, mutta tähän Gazpachoon ei kannata lisätä unilääkkeitä… Voi tutkia gazpachon juuria ja reseptejä, mutta nykyään siihen kuuluu ainakin tomaatti ja valkosipuli..

Kuuma tomaattikeitto – suoraan Campbellin tölkistä voi sopia Andy Warhol –illallisiin. Keitto voi olla paksumpaa kuin tomaattikastike, jonka voi ostaa maustettuna tomaattimurskana ( chili, valkosipuli, yrtti ). Juhlaisampaa kerman kera. Ja vaikka vuohenjuuston kanssa.

Kylmä tomaattikastike, salsa: meksikolaistyyppisiin ruokiin, sekoitetaan aineksista, pidetään kosteana.

Kuuma tomaattikastike: keitot, spaghettikastikkeet.  Tomaattimurska ( chili, valkosipuli, yrtti ), paahdettu valkosipuli, freesattu tai paistettu shalotti-, ja keltasipuli, porkkanaviipaleita ohuita ja paksumpia paloja, proteiiniksi soijaruloa.

Täytetyt tomaatit: Paistetut vihreät tomaatit? homejuustoa ja sieniä, täytetyt sienet taas voivat sisältää homejuustoa ja tomaatteja…

Leipägrillin toastit: terveellistä paahtoleipää, tomaattia, sipulia, juustoa

Mozzarellasalaatti, ja mikä tahansa kylmä tai lämmin  salaatti.

 

 

Kuiva-ainekaapissa valmiina: ketsuppi, tai paremminkin nykyään tomaattimurskat ja –pyreet, ja paseeratut tomaatit, aurinkokuivatut tomaatit.

 

Lemmenrohto: paratiisiomena, ja lemmenomena!

Kotimaiset kasvikset sivuston mukaan: ” maailman eniten viljelty vihannes” ,

 ” Ravitsemuksellisesti tomaatti on erinomainen elintarvike. Se sisältää paljon C-vitamiinia, foolihappoa ja erilaisia kivennäisaineita. Kuopion yliopistossa kesäkuussa 2001 julkistetusta tutkimuksesta ilmenee, että tomaatin ja tomaattivalmisteiden syönti vähentää muun muassa riskiä sairastua sydäninfarktiin. Tulos perustuu tomaatin sisältämään karotenoidiin lykopeeniin. Tutkimuksen mukaan sydäninfarktin ja aivohalvauksen riski oli kolminkertainen niillä miehillä, joiden veren lykopeenitasot olivat matalat verrattuna miehiin, joiden veressä oli enemmän lykopeenia. Tomaatin lykopeenin on todettu ehkäisevän myös eturauhassyöpää. Lykopeeni on ravinnosta, lähinnä tomaateista ja tomaattivalmisteista saatava yhdiste. Suomalaisten tärkeimpiä lykopeenin lähteitä ovat paitsi tuoreet tomaatit, myös tomaattipohjaiset kastikkeet ja ketsuppi. Suomalaisten lykopeenin saanti on edelleen alhaista verrattuna esimerkiksi eteläeurooppalaisiin, joilla veren lykopeenitasot ovat kolme-neljä kertaa suuremmat kuin meillä. Lykopeeni kestää hyvin kuumennusta ja säilyy siis ruuanvalmistuksessa. Kypsennettyistä tomaattituotteista lykopeeni imeytyy paremmin kuin tuoreista tomaateista, joten tomaatteja kannattaa käyttää ruuanlaitossa entistä enemmän.

 ”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prinsessä Nautasikaa! Kasviskokki kirjailija renessanssi-ihminen Jemina Staalo: Kasviskeittokirja verkossa. Ruokaohjeita: Tomaatteja!

 

h

©2019 Prinsessa Nautasikaan keittokirja - suntuubi.com