Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Jemina Staalo: Eksoottista ruokaa Ruotsista ja kauempaakin

 

Kookonos

immeiset muistelevat lomamuistojaan miten rannalla myyjä huusi loputtomasti Los Kookonos. Ennen vanhaan 80-luvulla Tukholmassa yritin ostaa hampurilaista joka lausuttiin hamburgare. Mutta kun Ruotsissa tilasi hampurilaisen sai vain pihvin. Jos tilasi hamburgare med bröd niin sai hampurilaisen leivän kanssa... Kyllä oli hankalaa.

 

 

Sittemmin Ruotsissa on ruokailu järkevöitynyt, ja siellä tekee upeita löytöjä: pieni ja meluisa falafel-paikasta saa viidellä eurolla ison lautasellisen mm friteerattuja eri vihanneksia, salaattia, falafeleja ja hummusta. Ruotsin kaupoissa tahini on halvempaa kuin meillä Suomessa. Eräs kasvisravintola myy upeassa seisovassa pöydässään tajuntoja räjäyttävän hyvää avokadosalaattia, samasta paikasta saa myös jouluruokaa. Tunnelma on rauhallinen, ellei joku soita siellä pianoa, istumme kristallikruunujen alla, antiikin vihreillä kauniilla tuoleilla, lounasaikaan siellä syöminen on edullista ja kaiken kattavaa: lämmintä ruokaa muutamaa sorttia, juustoja, hedelmiä, useita eri pasta- itu-, viher- yms. salaatteja sekä tietysti jälkiruokia mm vanhan ajan uuniomenia vaniljakastikkeella. Jäätelöbaarissa myydään vanhan ajan herkkua, ainakin nimeltään, paljon eri variaatioita. Muistutuksia ajasta jolloin mustikka maistui vielä mustikalta.. Tukholmassa voi siis syödä nopeasti tai hitaasti, edullisesti, eksoottisesti tai tutun turvallisen kaavan mukaan. Lähiöiden ruokaravintoloissa vieraileminen on seikkailua sinänsä - etnistä kasvisruokaa on tarjolla että on vaikea valita.. Ja mikä parasta, ruokaravintolat myyvät mm puolukkamehua juomanaan, joten on virkistävää vaihtelua juoda jotain kotimaista tai ainakin juomaa jonka tietää olevan eettisesti maukasta eikä minkään ylikansallisen ketjun sokerilimsaa - koettakaapa oppia tästä suomen ravintolat!

     

Erinomaista, monipuolista, terveellistä, edullista ja mutkatonta etnistä ruokaa: välimeren ja lähi-idän herkkuja!

 

    Hei laivastolakkinen mies, kun syöt baklavaa, niin saat laulaa kuten Hank von Helveten:

 

 

 

 

 

Naapurimaassamme ravintolaelämys voi muistuttaa taidetta:

tuijotin haltioituneena Moderna Museétin erästä lempitaideteostani - pisoaaria, sitten menimme kreikkalaiseen rauhalliseen ravintolaan, ja menin vessaan, vedin oven kiinni - ja kahva jäi käteeni. Kesti pitkään ennen kuin antiikkisen ravintolan kivisiin uumeniin louhittuun vessaan tuli täysin punainen, nuori kalju tarjoilija, enkä tiedä mitä, tai ketä, hän oli työstämässä, kun niin hengästyneenä tuli...

Välimerellisestä museosta voi ostaa antiikin ajan mausteita - tosin ne ovat tuoreempia, mutta pussien kyljessä on antiikin ajan ruokaohjeita...

> Marcel Duchamp: Suihkulähde ( Fountain, 1917 )

 

     

 

Venäjällä saa itse asiassa kasvisruokaa ravintolassa helpommin kuin Helsingin ydinkeskustassa! Jos epäilyttää paikan suuret lasipurkit jossa sammakot kelluvat voi vaihtaa seuraavaan. Voihan aina tilata perunat erikseen ja kasvikset erikseen.

 

Lontoossa intialaista kasvisruokaa seisovasta pöydästä saa hintaan 2.95£ joten kannattaa poiketa väsyttävien museoiden ja kirpputorien, ja syödä rauhassa, ja jatkaa teatteriin tai konsertteihin. vrt: Teattereissa myydään pikkiriikkistä jäätelöannosta 3£ hinnalla.

 

 

 

 

 

 

Prinsessä Nautasikaa! Kasviskokki kirjailija renessanssi-ihminen Jemina Staalo: Kasviskeittokirja verkossa. Ruokaohjeita: Eksoottista ruokaa… Ruotsista!

 

 

Sivulatauksia: 894

©2019 Prinsessa Nautasikaan keittokirja - suntuubi.com